Vakbondsvernieuwing is het einde

Vakbondsvernieuwing?

Vakbondsvernieuwing? Daar is het gat van de deur!

Verbouwing

Al tijden is er veel discussie over de veranderende arbeidsmarkt en wat het antwoord daarop zou moeten zijn van vakbonden. Ik heb van uit de vakbond gezien hoe die worsteling gaat; niet best. Het vermogen tot aanpassing is niet groot, hoewel die urgentie er wel is; vakbonden haken onvoldoende aan. Dat zien ook werkgevers: “We zullen nooit een vakbond uitsluiten. Maar…” aldus werkgeversvoorman Harry van de Kraats van werkgeversvereniging AWVN in de Telegraaf van 19 september. Het recent gesloten akkoord voor de modebranche zie ik voor deze sector al als een game changer. Heb er wat over gezegd op TV bij Één Vandaag begin september.

In de voorbereiding op een mogelijk voorzitterschap van CNV Dienstenbond heb ik daarom in het voorjaar van 2014 enkele arbeidsmarktdeskundigen opgezocht om te praten over de toekomst van de arbeidsmarkt, de veranderingen en de positie van de vakbeweging daarin. Wat gaat goed, wat niet en waar liggen in de toekomst kansen? Dat heb ik gedaan omdat ik mij goed wilde voorbereiden op een voorzitterschap. Ik heb gesproken met mensen die geen inhoudelijke relatie hebben met de vakbeweging; ik wilde eens van relatieve “buitenstaanders” horen hoe zij kijken naar de vakbond en de toekomst daarvan. Mensen die vanuit allerlei verschillende rollen hun bijdrage leveren aan het debat over de veranderende arbeidsmarkt. Op basis van mijn gesprekken en eigen ervaringen heb ik een artikel over geschreven over de noodzaak van en mogelijkheden voor vakbondsvernieuwing in Zeggenschap Magazine van september 2015. De inhoud spreekt voor zich, er valt zoveel meer te zeggen over de kansen die de vakbeweging nog heeft. Commentaar is welkom!

Het verslag van mijn gesprekken is hier te vinden (PDF).

Meer leesvoer over dit onderwerp:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.